Monday, February 27, 2012

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΚΡΑΤΑ ΤΟ «ΘΡΟΝΟ» ΤΗΣ ΓΕΡΑ Η ΓΚΙΛΑΡΝΤ

Στην αρχηγία του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας και στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας διατηρήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η Τζούλια Γκίλαρντ. Συγκεκριμένα, η Γκίλαρντ έλαβε 71 ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού κόμματος, έναντι 31 του Κέβιν...
Ραντ, πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού.

Οι βουλευτές και γερουσιαστές της κυβερνητικής παράταξης επέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία να στηρίξουν την πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ραντ είναι δημοφιλέστερος της ίδιας αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Αμποτ. Μετά την ψηφοφορία ο Ραντ δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση Γκίλαρντ και δεν θα διεκδικήσει ξανά την θέση του πρωθυπουργού.

Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν όμως αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί η ποθούμενη ενότητα στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα οι δυο πλευρές (η παράταξη Γκίλαρντ και η παράταξη Ραντ) αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς.

Τώρα η πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αφού η θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι κενή μετά την παραίτηση του Ραντ, και οι αναλυτές αναμένουν να δουν αν θα διατηρήσει στην κυβέρνηση υπουργούς που τάχθηκαν δημόσια υπέρ της αντικατάστασής της.

Σημειώνεται ότι δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Australian δείχνει μικρή αύξηση της δημοτικότητας του Εργατικού κόμματος. Μαζί με την καταμέτρηση και των δεύτερων προτιμήσεων η κυβερνητική παράταξη συγκεντρώνει το 47% (άνοδος 2%) των ερωτηθέντων έναντι 53% του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών (πτώση 2%).

No comments:

Post a Comment

Followers